Skip to main content

Gelijkwaardigheid als basis om jezelf op te werken

“Via PitZtop kan ik een bruggetje slaan tussen nieuwkomers en de Nederlandse maatschappij,” licht Mustafa Tan zijn rol bij de organisatie toe. “Sinds Hilal en ik hier in 2018 samen met ons zoontje kwamen, hebben we steeds contact met Nederlanders gezocht. Een kennis vertelde mij over PitZtop en de muzikale ontmoeting die zij organiseerden. Die avond speelde ik een nummer op mijn gitaar. Ik voelde dat de sfeer er anders was dan bij andere evenementen, waar een verschil is tussen nieuwkomers en hulpverleners. Bij PitZtop is iedereen gelijkwaardig.” Hilal beaamt dit en vertelt ook over het belang van de gesprekken die zij met Emmylou van PitZtop had over het uitoefenen van haar vak als arts in Nederland.

Het stel is trots dat zij nooit van een uitkering gebruik hebben hoeven maken, doordat Mustafa binnen een jaar Nederlands sprak en een baan op de Amsterdamse Zuidas vond. Die situatie zorgde er wel voor dat Mustafa doordeweeks altijd weg was en zij niet voor (betaalbare) kinderopvang in aanmerking kwamen. “Ik zat alleen thuis met ons kind, terwijl ik altijd een heel actieve vrouw ben geweest,” zegt Hilal over deze periode. Ze stortte zich op het leren van de taal en ondernam stappen om haar netwerk uit te breiden: “Online heb ik toen een vriendin gevonden die ook een zoon heeft. Zo konden ze samen spelen. En sinds onze zoon naar school gaat, maak ik contact met andere moeders. Ook spreek ik met buren af om Nederlands te oefenen. De mensen hier zijn open!”

“Doordat mijn man een goede baan had, kwamen we niet in aanmerking voor betaalbare kinderopvang. Ik zat alleen thuis met ons kind, terwijl ik altijd een heel actieve vrouw ben geweest.”

Hilal

Eyeopener

Dat zij in Nederland niet als arts kan werken, bleef aan Hilal knagen: “Ik was bang gemaakt voor de zeven tentamens die ik hiervoor zou moeten halen en dat dat veel te moeilijk zou zijn in combinatie met het leren van de taal en de zorg voor onze zoon. Maar vorig jaar besloot ik deze procedure te gaan doen, want ik was niet tevreden met mij! Intussen heb ik vier tentamens gehaald.” Eerder al regelde Hilal een stage voor zichzelf bij een huisarts die zij op een congres ontmoette. Dat doet zij nu nog steeds een dag per week, naast haar baan als medisch secretaresse voor drie dagen bij een andere zorginstelling. “We hebben veel hulp gehad van Emmylou en haar man,” vertelt Mustafa. “Het was een eyeopener voor Hilal dat ze niet direct als arts aan de slag hoefde, maar ook wat lager kon beginnen.” Hilal vult aan: “Samen met Emmylou heb ik mijn CV herschreven.”

Opnieuw beginnen

Na zijn eerste baan in Nederland bij Deloitte – waar hij zich van werkstudent opwerkte tot consultant – is Mustafa nu aan de slag bij de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, waarnaast hij een master ‘Accounting and Control’ aan de VU volgt. Ook is hij sinds vorig jaar lid van de Raad van Advies van PitZtop. Hij blikt terug op de inburgering van zijn gezin in Nederland: “Ik weet nu dat ik opnieuw kan beginnen. Ik ben veel sterker dan ik was en Hilal ook.”

 

Interview en tekst: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl